Tarragona celebra el 28 de juny el Dia Mundial de l’Alliberament Sexual i de Gèneres

Tarragona ha celebrat aquest dilluns 28 de juny el Dia Mundial de l’Alliberament Sexual i de Gèneres amb una sèrie d’actes organitzats pel SAI Tarragona, el Servei d’Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gèneres de l’Ajuntament de Tarragona. Entre els diversos actes, s’han presentat els deu primers minuts del documental Tarragona no era una festa, que narra la història de la realitat LGBTIQ a Tarragona a través de testimonis i documentació com era ser gai, lesbiana, bisexual o transsexual a la ciutat durant el tardo-franquisme.
Cada 28 de juny es commemoren els aldarulls succeïts a Stonewall, Nova York (EUA), l’any 1969, que van marcar l’inici de l’alliberament homosexual i trans. Aquell dia la població LGBTI va sortir al carrer de forma pacífica per visibilitzar-se, demanar la plena igualtat jurídica i social i lluitar contra la discriminació i els abusos patits. Des d’aleshores, s’han fet molts passos endavant i Catalunya s’han reconegut aquests drets amb l’aprovació de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, i la posada en marxa de la primera xarxa pública de serveis d’atenció integral LGBTI, com és el SAI Tarragona.
Aquest any la jornada ha coincidit amb l’aprovació de l’avantprojecte de la llei trans, que si s’aprova definitivament permetrà canviar de gènere lliurement i farà que les persones trans deixin de ser considerades persones malaltes. Podeu consultar les claus de la nova llei trans aquí.
Des del 2018 la demarcació de Tarragona compta amb una unitat de Trànsit en la que personal mèdic i psicològic especialitzats orienten i ofereixen tractament a les persones que volen canviar de gènere i al seu entorn. Respecte a l’avantprojecte de llei, des de la unitat ja no serà necessari fer informes mèdics per a que les persones usuàries puguin canviar de nom i gènere al DNI, fet que permetrà destinar més temps a l’atenció com a tal. Podeu llegir aquí l’article sencer.

Comparteix:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn