L’IMSST i la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de la Ciutat de Tarragona realitzaran el proper 9 de novembre el recompte de persones sense sostre

La nit del proper 9 de novembre, persones voluntàries, dividides en petits grups recorreran tots els barris de Tarragona per fer un recompte de les persones que dormen al carrer. Es tracta del recompte de les persones sense sostre, és a dir, persones que pernocten al carrer o utilitzen alguns dels recursos que existeixen a la ciutat adreçats a aquest col·lectiu. 
Aquesta és la tercera vegada que es realitza aquesta acció a Tarragona, que neix de la necessitat d’entitats i administració d’analitzar i treballar el fenomen del sensellarisme a la ciutat. Amb aquesta iniciativa, impulsada des de l’Institut Municipal de Serveis Socials i tots els agents socials que col·laboren en la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de la ciutat de Tarragona, la ciutat se suma conjuntament amb altres municipis al projecte europeu “The European end street Homelessness”. 
Tal com ha explicat aquest divendres en roda de premsa la consellera de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, “el recompte ens permet saber quin és l’estat i la quantitat de persones que viuen sensesostre, obtenir una radiografia de les persones que pernocten al carrer i, amb aquestes dades fer-nos una idea de l’abast de la problemàtica i trobar respostes transversals”. Solé ha explicat que un altre dels objectius principals és sensibilitzar la ciutadania sobre el fenomen del sensellarisme: “Pensem que pot ser una oportunitat privilegiada per a acostar-nos a una problemàtica que, massa sovint, passa desapercebuda a la nostra mirada”. 
Totes aquelles persones majors d’edat que desitgin participar com a voluntaris, ho poden fer sense necessitat d’experiència prèvia. Només cal que s’inscriguin des d’avui i fins al proper 28 d’octubre a través del web https://www.tarragona.cat/sensellarisme 
Als voluntaris i voluntàries que hi participin se’ls oferirà una formació prèvia amb professionals experts. 
Durant el recompte, els voluntaris/àries hauran de comptar el nombre de persones que observin dormint al carrer aquella nit, mitjançant una fitxa d’observació. El recompte s’iniciarà a partir de les 23 h des dels diferents punts de trobada situats al Centre Cívic de Sant Salvador, al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, als Serveis Socials de Torreforta “Immaculada Sastre”, al Centre Cívic de la Part Alta i, per últim, el punt de trobada de la Part Baixa serà la pròpia seu de l’Institut Municipal de Servceis Socials, a la plaça Prim. 
Tercera edició del Recompte a Tarragona 
Aquesta serà la tercera vegada que es realitza el recompte de persones sensellar a Tarragona. La consellera de Serveis Socials, Inés Solé, ha avançat que “amb les dades actualitzades ens podrem fer una idea de l’abast de la problemàtica i trobar respostes transversals que ens ajudin a actualitzar les línies d’acció establertes”. Això serà possible gràcies a la comparativa de les dades que s’obtindran d’aquest nou recompte amb les ja censades del 2017 i del 2019, on ja s’apreciava un augment de persones en aquesta situació i es preveu que la pandèmia hagi contribuït al manteniment d’aquest augment.  
Al primer recompte, al 2017, 63 persones es trobaven sense sostre, 47 d’aquestes dormien al carrer i 16 a l’alberg Bonanit, sent la Part Alta la zona de la ciutat amb més sensellarisme. Els resultats del recompte del 2019 van reflectir aquest considerable augment de les persones sensesostre a la ciutat amb 84 persones vivint al carrer, 70 d’aquestes dormint al ras mentre que 14 dormien a l’alberg Bonanit.  
Treball municipal davant el sensellarisme 
A nivell local i a l’espera dels resultats d’aquest proper recompte, tant des de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona com des del Servei Municipal de l’Habitatge es treballa en tot un pla d’actuació vers el sensellarisme amb l’obtenció d’un pis de transició per allotjar a persones d’aquest col·lectiu ja en funcionament, un nou habitatge que està en projecció i l’ampliació de les instal·lacions del PASS, punt d’atenció a les persones sense sostre, dotat de rentadores, dutxes i sala d’estar. 
La consellera Solé ha fet una crida al diàleg i la coordinació tant entre diferents nivells administratius, com entre els diversos departaments i serveis implicats, i entre aquests i les entitats socials. “No deixarem ningú enrere però l’abordatge d’aquesta problemàtica ha de ser a tots els nivells ja que les respostes que es puguin donar des del marc municipal al sensellarisme i l’exclusió residencial són tan necessàries com insuficients”. En aquest sentit, Solé ha demanat a la Generalitat de Catalunya “prémer l’accelerador en l’elaboració d’una estratègia per l’abordatge del sensellarisme, que ara mateix és incipient, i cal que doti dels recursos necessaris per abordar la temàtica i poder donar respostes des del municipis”.  
La consellera de Relacions amb les Entitats de l’Ajuntament de Tarragona, María José López, explica que amb la jornada “Iniciem una sèrie d’accions per facilitar la relació de les associacions veïnals i les entitats amb l’administració pública” i alhora fa una crida a totes les associacions de veïns i federacions veïnals a participar a la jornada posant-se en contacte amb el departament de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament.
En la formació s’inclouran aspectes importants com ara la presentació de sol·licituds, la importància de l’actualització de dades del registre d’entitats, bases i convocatòria de subvencions, justificació dels ajuts i control financer, entre d’altres. En finalitzar la sessió hi haurà un torn obert de paraules perquè el públic assistent pugui fer consultes.

Comparteix:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn