El Consell de Ministres aprova la reforma de la llei d’Estrangeria per afavorir la integració de menors i extutelats

Imatge: ccma.cat
Aquest dimarts el Consell de Ministres ha aprovat una reforma del reglament d’estrangeria per fer possible la regularització dels menors no acompanyats quan arriben a la majoria d’edat..
La proposta aprovada aquest dimarts a petició del Ministeri d’Inclusió –i treballada amb onze governs autonòmics, entitats del tercer sector i particulars- contempla una sèrie de canvis als articles 196, 197 i 198 per promoure la inclusió i reduir la vulnerabilitat dels menors. L’objectiu L’objectiu és flexibilitzar els requisits exigits per obtenir els permisos de residència i de treball
De 9 a 3 mesos
Una de les principals modificacions del reglament d’estrangeria que introdueix el reial decret aprovat aquest dimarts és que es redueix de 9 a 3 mesos el termini per obtenir el primer permís de residència.
Segons el text del reial decret, s’escurça el termini perquè “s’ha demostrat que és excessivament llarg“, i molts arriben a majors d’edat sense haver-lo aconseguit.
 
Tindran permís de treball
A més, obtindran el permís de treball, cosa que fins ara se’ls ha negat: quan compleixen els 18 anys reben un permís de residència d’un any que no els dona dret a treballar legalment.
El text ho justifica dient que la situació actual “els aboca a una situació d’irregularitat sobrevinguda” perquè “no es correspon amb la realitat del mercat de treball“.
Segons s’afirma, és una situació en què, quan arriben als 18 anys, fins ara se’ls tractava de manera molt més exigent que als extutelats que tenen la nacionalitat espanyola.
Una altra mesura important és allargar d’1 a 2 anys el primer permís de residència, i establir un nou procediment per als que hagin arribat a la majoria d’edat els últims anys i s’hagin quedat sense regularitzar.
 
L’ingrés mínim vital com a referència
També es rebaixen els ingressos exigits als menors per poder aconseguir o renovar el permís de residència, que anaven entre els 500 i els 2.000 euros, i no caldrà acreditar-los si alguna institució se’n fa responsable.
En concret, com a referència per atorgar o no la residència, el decret canvia l’índex que s’utilitza per a l’assignació d’ajudes, conegut com a IPREM, per l’ingrés mínim vital.
La justificació és que és “més adequat” perquè precisament és la quantitat mínima que permet a una persona mantenir-se a Espanya.

Porta oberta fins als 23 anys
Un últim canvi important: si durant el temps que porten a Espanya no han completat els tràmits de residència o treball o se’ls han denegat, podran intentar-ho fins que compleixin 23 anys; fins ara se’ls tancaven les portes als 21.
Fa un any i mig ja es va reformar el reglament d’estrangeria mitjançant una instrucció perquè els menors poguessin treballar entre els 16 i els 18 anys.
Font: https://www.ccma.cat/

 

Comparteix:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn