L’Ajuntament de Tarragona aposta per a un nou model de lleure educatiu i inclusiu per aquest estiu

L’Ajuntament de Tarragona suma esforços per garantir en igualtat de condicions en l’accés a les activitats de lleure i esportives a totes les famílies de Tarragona aquest estiu. 
Amb aquest únic objectiu, l’IMSST presenta per primera vegada els bons per activitats d’estiu i l’IMET organitzarà 9 casals d’estiu a escoles de tots els barris de la ciutat.  
El conseller d’Educació, Manel Castaño, ha explicat que “proposem un model de casals d’estiu municipals, amb oferta àmplia, distribuïda i equilibrada d’activitats de lleure educatiu, culturals i artístiques”. Castaño ha destacat que “s’ha buscat sumar diferents entitats de lleure i associacions de famílies d’alumnat, per tal de crear una proposta compartida”.  
Per la seva banda, la consellera de Serveis Socials i Presidenta de l’IMSST, Inés Solé, ha ressaltat que “amb aquest model més inclusiu, volem garantir els bons a tothom qui ho necessita des de les preferències i inquietuds personals davant una oferta àmplia i variada”. 
Canvi de model més inclusiu 
Tradicionalment han estat els serveis socials qui han gestionat els ajuts per accedir als casals d’ estiu mitjançant el procediment de les ajudes d’ urgència. Aquest sistema provocava, per una banda, la saturació dels equips bàsics d’atenció social (EBAS) de la ciutat durant aquest període de l’any, i sobretot, una estigmatització de les activitats municipals estivals. Segons ha manifestat la consellera de Serveis Socials i Presidenta de l’IMSST, Inés Solé, “per aquest fet, des de l’IMSST plantegem per aquest 2022 un canvi de model, una nova manera d’innovar i agilitzar l’accés a les activitats d’estiu de manera més inclusiva trencant amb l’estigmatització dels ajuts d’urgència i oferint els bons per activitats de lleure a l’estiu”. Solé ha manifestat que “amb aquest nou plantejament, des dels Serveis Socials es facilita als infants usuaris la participació a les activitats que aquests triïn lliurament”. 
Els bons per activitats d’estiu tenen tres objectius.
 • En primer lloc, fomentar la concessió d’ajuts econòmics per a fer front a les despeses de les activitats d’estiu, per tal d’afavorir la integració dels i de les infants i adolescents i ajudar a superar les desigualtats socials.
 • En segon lloc, el bons contribuiran a millorar la conciliació familiar en aquest període de vacances escolars i facilitar la cohesió i la inclusió social.
 • Finalment, ajudaran a pal·liar els efectes de la crisi de la covid-19 als estats emocionals dels infants i adolescents
Els bons són vals de descompte per a la realització d’activitats de lleure i esport durant els mesos d’estiu. Van adreçats a infants i joves d’entre 3 a 17 anys empadronats a Tarragona; i en el cas de persones amb capacitats diverses, s’amplien fins als 21 anys.   
Calendari i criteris d’adjudicació  
Les famílies interessades han de sol·licitar els bons de l’11 al 27 d’abril. Durant aquests dies, s’habilitaran per tota la ciutat uns punts d’informació i suport en la tramitació. A Torreforta, Bonavista, Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador, els espais de la Xarxa de Centres Cívics seran els llocs de referencia. 
Un cop feta la sol·licitud, una comissió avaluarà la idoneïtat d’aquesta en base a tres criteris (econòmic, sociofamiliar i socioeducatiu). Feta aquesta avaluació, es resoldrà la sol·licitud dels bons, que podran ser per valor de 50 €, 100 € o 20 0€, fins esgotar el pressupost inicial de 50.000 €
A partir del 9 de maig, les famílies beneficiàries rebran el bo per escollir l’activitat que vulguin entre les més de 25 activitats proposades. Aquests bons els hauran de recollir en punts de proximitat.  
A banda dels 9 casals municipals programes per l’IMET, moltes altres iniciatives ciutadanes se sumaran durant les properes setmanes al ventall d’activitats proposades per aquest estiu, totes les adherides als bons.   
Casals d’estiu municipals 
Aquest any com a novetat, l’Institut Municipal d’Educació (IMET) organitzarà casals a 9 escoles de la ciutat. Tal com ha explicat el conseller d’Educació Manel Castaño “un dels objectius de l’Ajuntament de Tarragona és treballar per potenciar l’educació en el lleure per a tota la infància i adolescència de la ciutat, com una de les eines clau per a lluitar contra la segregació escolar i vetllar per la igualtat d’oportunitats”.  
L’Ajuntament ha impulsat la creació del Programa Municipal de Casals d’Estiu que té com a objectius incrementar les oportunitats educatives més enllà de l’horari lectiu, augmenta el volum i la qualitat d’oferta de lleure, enfortir els projectes educatius, incrementar la participació de les famílies en el temps lleure, integrar i visualitzar Tarragona com a Ciutat Educadora, enfortir la xarxa d’associacions de famílies d’alumnes, visibilitzar i reconèixer agents de lleure educatiu, fomentar activitats de lleure en zones de la ciutat amb vulnerabilitat educativa i finalment promocionar l’ús social i educatiu dels equipaments i de l’espai públic.  
Es tracta de casals amb temàtiques diverses —arts, ecologia, geografia, història, tecnologia— lligades als projectes educatius de cada centre. Els casals aniran més enllà de les escoles, gaudint de nombroses propostes educatives que ofereix la ciutat com museus, equipaments esportius del PMET.  
Nou casals municipals 
S’han organitzat 9 casals a diferents escoles de la ciutat, del 27 de juny al 29 de juliol, de 9 del matí a 1 del migdia que es poden ampliar segons cada casal amb serveis complementaris —servei d’acollida de matí o de tarda, així com menjador—. En total s’oferiran 510 places per infants de 3 a 12 anys, que tindran un cost de 30 € per setmana.   
 • Escola Els Àngels. Agents Gamblab i els sabotejadors del temps. Temàtica: Lleure. 60 places 
 • Escola Riuclar. Casal dels contes. Va de Teatre. Temàtica artística. 30 places 
 • Escola Bonavista. Viatge en el temps. Temàtica: descoberta de l’entorn. 30 places 
 • Escola Sant Salvador. Un estiu rodó. Temàtica: sostenibilitat. 30 places 
 • Escola Sant Pere i Sant Pau. La volta al món en un estiu. Temàtica: descoberta de l’entorn. 80 places 
 • Escola Saavedra. Casal tecnològic d’estiu. Temàtica: tecnològica. 30 places 
 • Escola Tarragona. La ciutat de Tarragona. Temàtica: descoberta de l’entorn. 70 places 
 • Escola El Miracle. Salvem la música. Temàtica: artística. 100 places 
 • Escola Pau Delclòs. Satèl·lit Enxaneta: Enlairem les nostres emocions. Temàtica: lleure. 80 places  
Procés de preinscripció i matrícula 
Del 10 al 17 de maig s’obrirà un període de preinscripció dirigit exclusivament a l’alumnat de cada escola, posteriorment del 19 al 26 de maig es podran preinscriure tots els infants de la ciutat. Finalment del 31 de maig fins al 6 de juny es farà la matrícula. Tot aquest procés es farà a través del web municipal
Consulteu tots els detalls dels bons i casals d’estiu al web estiu.tarragona.cat.

Comparteix:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn